Syberia

A Syberia 2002-ben, a Microïds által kiadott kalandjáték, amely Benoît Sokal tervei alapján készült.

Történet

Kate Walker, a sikeres amerikai ügyvéd megbízást kap, hogy Európába utazzon, és megkösse az üzletet a New York-i cég, és a Valadilène-i Voralberg automatagyárral. Odaérve azonban szerencsétlenül tapasztalja, hogy a tulajdonos elhunyt, de még van egy örökös. Ezt a bizonyos Hans Voralberget kell megtalálnia, hogy érvényes legyen a tulajdonjog átruházási szerződés.

Helyszínek

Valadilène

A francia Alpokban található ez a kisváros, aminek épületei és utcái nem megszokottak az átlagember számára. Az épületeket a téglaszerkezet és a hullámos külső falak jellemzik, tetejükön rézből vagy egyéb fémből készült, általában középen kupolás tetők találhatók. Jellemző a szerény díszítettség is. A Voralberg-automatagyár otthona ez a kisváros, mindenhol az itt gyártott "robotok" (a játékban automatáknak nevezik őket) figyelhetők meg.

Barrockstadt

Egy viszonylag kisebb létszámú egyetemváros, egyetlen vasútállomását és az egyetemét ismerhetjük meg a játékban. Az egyeteme hatalmas, nemzetközileg elismert tudományos egyetem, előcsarnokában mamut- és dinoszauruszcsontvázak találhatók. Az állomás helyet biztosít számos egzotikus állat- és növényfajnak, melyeket az egyetem tart gondos kezek alatt. A helyi élővilág miatt az állomás területén magas a páratartalom. Emlékezetes jelképe a helynek az egyetem lépcsője előtt található automatizált "szobor", mely egy hegedűkvartettet ábrázol. Ezen alkotás alkalmanként megszólal, és a vonósok valódi klasszikus zenét játszanak. A város után egy hatalmas határfal húzódik, ami elválasztja a Komkolzgradba vezető úttól is.

Komkolzgrad

A város tulajdonképpen egy bánya- és kutatóváros. Az orosz kommunizmus tökéletes képe, melybe most betekintést nyerhetünk. A város régi bányaépületét és űrkutatási intézetét ismerhetjük meg. A bányája már nem működik, teljesen elhagyatott, muzeális hely lett belőle. A bányához kapcsolódó belső épületben azonban valaki még mindig bejár. Szergej Borodine ugyanis még mindig ott dolgozik. A felső kutatóintézetet Borisz őrzi, aki inkább csak ivással múlatja idejét, látogatók és betörők hiányában.

Aralbad

Aralbad ismeretlen, elzárt helyen található, már a havas, felsőbb félgömbön. Talaja elszikesedett, egykor tenger borította. Ma is találhatók rajta egyéb maradványok, melyek erre utalnak. Gyakran sós szelek fújnak, ekkor az itteniek csak megfelelő maszk viselete ellenében mehetnek ki levegőzni, a helyi automaták semmiképp. Aralbad tulajdonképpen egy üdülőváros, ahová hírességek szoktak elmenni "nyugdíjba", hogy elmeneküljenek a nyüzsgés elől.